Campererf Biezenhoeve

Lopikerwaard

De Lopikerwaard is een polder, grotendeels gelegen in de Nederlandse provincie Utrecht. De polder was oorspronkelijk een moerasgebied. Vanaf de elfde eeuw werd een start gemaakt met de ontginning van het gebied. Hiervoor werden weteringen en sloten gegraven. De ontginning geschiedde middels een zogenaamde cope-verkaveling.

Lopikerwaard: op en top Hollands

De Lopikerwaard in het Groene Hart is een fraaie combinatie van historisch cultuur- en natuurlandschap. Het ademt de sfeer van vroegere tijden: veenweiden, lange sloten, koeien in de wei, molens, eeuwenoude houtkades, eindeloze boerderijlinten en karakteristieke knotwilgen vormen het oude polderlandschap. Je kunt hier heerlijk wandelen over eeuwenoude tiendwegen of fietsen over de Lekdijk.  In de gebieden mogen honden los lopen, mits onder appèl. In veegebieden moeten honden aan de lijn. Let op de borden.

Onderweg ontdek je hoe onze voorouders en de natuur dit landschap hebben gemaakt tot wat het nu is: een oer-Hollands poldergebied, begrensd door uiterwaarden en met veel vogels. Langs de Lek ervaar je hoe een rivier het landschap bepaalt, met zijn oeverwallen, moerassige gebieden en riviereiland De Bol. En aan het eind van je ontdekkingstocht is het goed bijkomen op een terrasje in een van de beeldige oude dorpjes die het Groene Hart rijk is.

Groene Hart, de Lopikerwaard

Geografie

Het poldergebied ligt ingeklemd tussen de Hollandse IJssel in het noorden en noordoosten, en de Lek in het zuiden. Ten westen van de Lopikerwaard ligt de Krimpenerwaard. De Benschopperwetering/Polsbroeker Voorwetering en de Kromme IJssel/Enge IJssel/Lopikerwetering lopen grofweg van oost naar west door het gebied. Het gebied komt voor een groot deel overeen met de gemeente Lopik.
De Lopikerwaard bestaat uit grote open weidegebieden, geriefbosjes en houtwallen.

Lopik

Lekker genieten van de mooie natuur, een gezellige activiteit, heerlijke streekproducten of een overnachting op een idyllisch plekje: Lopik heeft het. Er zijn ongelofelijk veel prachtige wandel-, fiets- en kanoroutes die Lopik doorkruisen. Routes over stille houtkades, door lintdorpen met vele monumentale boerderijen, langs boomgaarden, landerijen en de Lek met zijn mooie uiterwaarden.

Ontdek en Beleef Lopiknatuurlek

Fietsen en wandelen

De Lopikerwaard met de rivier de Lek, de uiterwaarden en de landelijke groene polder is een mooi gebied en fijn om te fietsen en te wandelen. Er zijn diverse fietstochten en wandelroutes.

Watererfgoed

Peilschaalhuisjes, verhoefslagpalen, molens en stoomgemalen: ons gebied telt honderden van deze cultuurhistorisch waardevolle elementen. Ontdek ons watererfgoed thuis en in het veld!

Een dijkmagazijn bevindt zich behalve bij Willige Langerak ook bij ’t Klaphek in IJsselstein. Vroeger werden hier schoppen, kruiwagens en (kaars)lantaarns voor reparaties aan de dijk bewaard. De magazijnen worden nu niet meer gebruikt.

Informatie over Lopikerkapel

Het dorp wordt gekarakteriseerd door lintbebouwing: de huizen en boerderijen staan als een lint gebouwd langs de wetering (de Enghe IJssel), welke een uitloop is van resp. de Kromme IJssel en de IJssel. Het is nog steeds echt een dorp, waar (bijna) iedereen elkaar kent en bijnamen soms meer bekend zijn dan de werkelijke naam van een persoon. De saamhorigheid is groot: mocht er iets aan de hand zijn, dan staat het halve dorp voor je klaar!

Meer over Lopikerkapel

Streekproducten!

De Lopikerwaard heeft ook veel boomgaarden! In het voorjaar vormen de bloeiende fruitbomen een prachtig landschap.  Langs de weg zijn veel streekproducten te koop. Bij de Fruitkapel, een fruitteeltbedrijf aan het Kapelsepad 19c in Lopikerkapel, zijn aardbeien en kersen te koop uit een automaat bij de ingang. Ook bij veel boerderijen kunt u fruit en eieren kopen. Van onze koeien kunt u bij ons verse melk kopen en een paar km verderop in Lopikerkapel vindt u een eierenautomaat; Verse eieren  

Informatie over IJsselstein

OUDE RAADHUIS IJSSELSTEIN

Het centrum van het cultuur historische stadje IJsselstein ligt 2,5 km bij ons campererf vandaan.  Iedere vrijdag is er van 14.00 tot 21.00 uur markt.

Ontdek IJsselstein wandelend met een audiotour, fietsend met een gids of maak een prachtige tocht over de IJssel op een van de 2 rondvaartboten. Zie toeristische informatie.

Informatie over Vrijstad Vianen

    Stadhuis Vianen STADHUIS VIANEN

Back to Top