• Home
  • /
  • Toeristische Informatie

Toeristische Informatie

 

 Kerktoren IJsselstein

 

 

Audiotour Stadswandeling IJsselstein

Je kunt de audiotours eenvoudig en gratis downloaden op je smartphone via Izi.TRAVEL app. Bekijk de route via Izi.Travel stadsrondleidingen.

Bike Tours IJsselstein

Vanaf 1 juli 2020! Fiets mee langs het historische verleden en de recente geschiedenis van het mooie IJsselstein. In 2,5 uur fietsen we langs de highlights, stoppen we voor leuke wetenswaardigheden en houden we een gezellige pauze in het park. We fietsen in kleine groepjes i.v.m. de corona-maatregelen.

Rondvaarten IJsselstein

Stap aan boord in één van de 2 boten “Vrouwe Berthe” of “Heer Gijsbrecht”. Maak een rondvaart door de gracht en geniet vanaf het water van een verrassend zicht op IJsselstein of vaar door het karakteristieke landschap.

Korenmolen de Windotter IJsselstein

De Windotter is in 1732 gebouwd en in 1987 gerestaureerd. De molen heeft meerdere voorgangers gehad, die van hout waren gemaakt en dus een kortere levensduur hadden. Op prenten van vóór 1732 zijn deze te herkennen als het gebruikelijke type standerdmolen met een rechthoekig eikenhouten bovenhuis, dat in zijn geheel draaide om een geschoorde spil of standerd die tot beneden doorliep. Korenmolen De Windotter behoort tot één van de grootste korenmolens van Nederland en is volledig in bedrijf. De molen draait zeker vijf dagen per week zodat er volop gelegenheid is een kijkje te komen nemen. Brood, pannenkoeken of gebak dat gemaakt is van ambachtelijk gemalen molenmeel is natuurlijk lekker. De Windotter is er voor alle thuisbakkers en professionele bakkers. Kom naar de molenwinkel achter de molen. Met een zeer uitgebreid assortiment is de winkel een feest voor iedereen die graag zelf brood, cake, pizza, koekjes en vele andere lekkernijen wil maken.

 

Kasteeltoren IJsselstein

De authentieke vroeg 16de-eeuwse kasteeltoren (Loyertoren) is het restant van het eens vermaarde Kasteel IJsselstein. Het is een belangrijke historische plek voor IJsselstein, want hier ligt de basis voor de huidige stad. De Toren maakte deel uit van het Kasteel IJsselstein. Het kasteel is al in 1888 afgebroken. Het bestond uit een groot complex van gebouwen, torens en muren met een slotgracht er omheen. De fundamenten van het kasteel zitten nog steeds in de grond. En gelukkig is de toren bewaard gebleven. Bekijk de bijzonder gemetselde wenteltrap met fraaie gewelven en de torenkamer met haard, sekreet (toilet) en gevangenis.

Museumwerf Vreeswijk

Een uniek, rolstoelvriendelijk, binnenvaartmuseum in Vreeswijk! Hier ziet u de geschiedenis van de historische binnenvaart in beeld.

Watertoren Nieuwegein

De Watertoren Nieuwegein is al lang niet meer in gebruik, maar wel te bezichtigen. In 1911 werd de door architect Roelof Kuipers ontworpen toren gebouwd. Bovenin het 40 meter hoge bouwsel is een reservoir geplaatst dat, ook nu nog, met 150 kubieke meter water gevuld is. Vroeger werden watertorens gebouwd om met behulp van het hoogteverschil druk op te bouwen en zo het drinkwater met een goede constante druk aan de consument te leveren. Toen kwamen er pompen die voor een goede druk zorgen en daarmee is het verschijnsel watertoren overbodig geraakt. Dit historische bouwwerk houden we echter wel intact. Op afspraak kun je de toren bezichtigen en van het fraaie uitzicht genieten!

De verbinding tussen Nieuwegein en Vianen

1 april – 1 november

Ma-vr 7:30-18:00 uur
Za 10:00-18:00 uur
Zo 10:00-18:00 uur
 
De veerpont Vrevia zal van vrijdag 7 juni tot en met zondag 1 september op vrijdagen, zaterdagen en zondagen langer doorvaren. Het veer vaart dan door tot ’s avonds 20.30 uur.

1 november – 31 maart

Ma-vr 7:30-18:00 uur
Za 10:00-18:00 uur
Zo geen dienst

Voetveer ‘de Overkant’ Lopik- Ameide 

Ameide ligt in de Alblasserwaard en grenst aan de Vijfheerenlanden. Het dorp bezit stadsrechten en laat dat zien in het voormalige stadhuis uit 1644, de herenhuizen aan de Voorstraat en de Romaanse toren van de NH-kerk. Lopik ligt in de Lopikerwaard. De aanlegsteiger bevindt zich op recreatieterrein ‘Salmsteke’ nabij Jaarsveld, een 14e eeuwse nederzetting bij het in 1672 verwoeste kasteel Veldenstein, waarvan de kasteelgrachten en de latere Heerenplaats nog zichtbaar zijn. Ameide en Lopik liggen beide aan een TOPpunt (Toeristisch Overstap Punt), ideaal voor fiets- en wandelroutes. Aan boord van de pont bevindt zich een ANWB Toolkit voor kleine fietsreparaties.

 

 

 

Natuurmuseum de Wielewaal

Het natuurmuseum in Willige Langerak (gemeente Lopik) geeft een blik op de prachtige en gevarieerde natuur van Het Groene Hart. Het museum is ontstaan door de liefde van eigenaar Lou Rijneveld voor de natuur en zijn oog voor de dieren langs de weg. Zo nam hij deze dieren mee naar huis om te prepareren en maakte er een mooie ruimte voor. Inmiddels is de verzameling zo ver uitgebreid dat er verschillende expositieruimtes zijn waar de vogels en dieren bewonderd kunnen worden. Op het terras kunt u genieten van een kop koffie of thee met eigengebakken koek, met een prachtig uitzicht op de boerentuin. In de verschillende seizoenen kunt u genieten van de bloemenpracht en de moestuin met oude gewassen. In het najaar verkoopt men pompoenen, sierkalebassen en andere producten van het land. Bij de inrichting van het museum wilde Lou de preparaten zo natuurgetrouw mogelijk in hun eigen leefomgeving tentoonstellen. Lou maakt van diverse vergezichten uit de omgeving muurschilderingen in de diorama’s. De schilderingen van polder Willige Langerak en oude dorpskernen maken het museum uniek.

 

Bezoek Jaarbeurs en Centrum Utrecht

Gaat u naar één van de vele beurzen/evenementen in de Jaarbeurs te Utrecht  of een bezoek brengen aan de stad Utrecht met de werfkelders aan de Oude Gracht, vele musea en de Domtoren? Dan is  Biezenhoeve een goed alternatief voor uw camper.  Met het openbaar vervoer (buurtbus 505 en vervolgens bus 195 of de sneltram 61) komt u makkelijk bij de Jaarbeurs.  Kiest u voor sportief vervoer, vanaf de camperplaats is het via een mooie route slechts 45-50 minuten fietsen naar de Jaarbeurs.

Klompenpaden Schalkwijk (afstand cp 15 km)

Rondwandelingen

– Lint en Liniepad 10 km

-Vuylkoppad 8 km

Openbaar Vervoer:

Buurtbus : buurtbus 505

Sneltram 61: sneltram 61 IJsselstein-Utrecht

Streekbus 195: Bushalte IJsselstein Binnenstad (AH)

 

Back to Top